Een zeldzame Kerstavond

Het was een paar dagen voor kerst dat Henk, bankmedewerker bij Fortis in Walfigem-Zuid zijn ontslag kreeg. Al weken daarvoor was hij met anderen onzeker over de komende tijd en of ‘zijn ’ filiaal wel zou blijven bestaan. En de spanning die het gaf werd natuurlijk ook mee naar huis genomen. En daar zat Thea, pedicure aan huis, nou net niet op te wachten. Dit was de bekende druppel die de emmer deed overlopen. Al maanden liep het niet meer zo lekker. Geschreeuw en verwensingen naar elkaar als van “hou je smoel, hoer” en “krijg de tering, kloothufter met die kutfortisbank”. En als daar iemand niet op zat te wachten was dat wel Sofietje. Deze lieve schat van 6 jaar werd als het ware tussen mama en papa heen geslingerd. Huilbuien en nachtmerries waren het gevolg. En wie kreeg natuurlijk de schuld? Papa. Ja, Henk, met z’n goeie gedrag die keer op keer op zijn fiets naar Fortis reed. En nu staat hij op straat, zonder werk, bijna kerst en met een waardeloos leeg nutteloos gevoel. Thea was met Sofietje naar haar moeder voor een afkoelingsperiode. Dus is Henk alleen. Helemaal alleen.

Op zo’n moment, leeg moment, las hij het plaatselijke krantje uit Walfigem, De Buffer, en zag een advertentie die hem meteen aansprak: Kerstman gezocht. Lekker wat plezier maken met gezelligheid onder de mensen. Na een gesprek met de felicitatiedienst kreeg Henk de baan, adressen, tips en andere benodigdheden zoals kleding. De eerste drie keer gingen geweldig goed. Vol trots en met een goed gevoel ging hij telkens de deur uit.

Totdat het fout ging! Bij de buren van zijn schoonmoeder! Daar was Sofietje en andere kinderen op visite. Gelukkig was zijn vrouw Thea er niet bij want hij geneerde zich wel in zo’n pak en dat terwijl hij thuis nooit zo vrolijk deed! Maar dan ook nooit! Echter, toen hij vol trots maar ook emotioneel verscheurd door het weerzien met Sofietje, een traan wegpinkte, wierp hij een blik in de huiskamer van zijn schoonmoeder en zag hij tot zijn grote schrik Thea met een andere man innig gestrengeld op de canapé elkaar kussen. Vol op de mond! Zijn prettige gevoel was terstond weg en sloeg om in woede, ellende haat en fatalisme. De eerste uren in zijn Mazda beheerste hij zich redelijk maar op een gegeven moment ging toch echt de knop om; alcohol moest er in. En veel ook! En dat in combinatie met oxazepam, 2 maal daags 25 mg kon dat nooit goed gaan!!!!!

Pin It on Pinterest

Share This